Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanı: Aykut Yenice
- Başkanım sizleri tanıyabilir miyiz?
24.05.1958 İzmir doğumluyum. İstanbul Üniversite’si Edebiyat Fakültesi Tarih ve Coğrafya Bölümü mezunuyum. 1912 yılında Selanik’ten göçmüş bir ailenin 3.kuşak temsilcisi olarak İzmir’de lokantacılık mesleğinde işletmecelik yapmaktayım. Sektörümün temel sorun ve ihtiyaçlarını gözlemleyip, çözümü doğrultusunda çalışmalar yapmak üzere 2002 yılında İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Odası Başkanlığı’na seçildim. 4 dönemdir bu görevi devam ettirmekteyim.
2010 yılında seçildiğim Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfedarasyonu’na bağlı 81 ilde 104 meslek odası ile örgütlenmiş olan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Genel Başkanlığını da iki dönemdir devam ettirmekteyim. Evli ve iki çocuk babasıyım.
- Türkiye Genelinde 104 odanın örgütlendiği Federasyonunuz ve çalışmalarınız hakkında bilgi alabilir miyiz?
Federasyonumuz, yiyecek içecek sektöründe otuz dokuz farklı meslek kolunda faaliyet gösteren esnafımızın bir araya gelerek oluşturduğu 104 ihtisas odasının bağlı olduğu ve 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu kapsamında kurulmuş kamu kurumu niteliğinde tüzel kişiliğe sahip bir kuruluştur.
Bu bağlamda “sektörün Anayasal yetkili tek kuruluşu” olma özelliğine sahiptir.
2014 yılı verilerine göre faal alan girişimlerin %41,7 si hizmet sektöründe yer almaktadır. Bu genel tablo içinde yaklaşık 60.000 iş yerini temsil eden Federasyonumuz üyelerince istihdama büyük bir katkı sağlanmaktadır.
Geleneksel Türk Mutfağını dünden bugüne yaşatan ve yaşatacak olan lokantacı ve esnafımızın yanı sıra diğer meslek kollarında faaliyet gösteren üyelerimizin halk sağlığı ve gıda güvenliğine önem vererek müşteri memnuniyetini artırıcı çalışmalar yapmak ana hedeflerimiz arasında yer almaktadır.
Bu çerçevede sektörün temel sorunlarının masaya yatırıldığı ve çözüm yollarının arandığı “Pastacılık ve Tatlıcılık Çalıştayı” ve Türk Mutfağına yön vermek adına iki kez “Türk Mutfağı Zirvesi” yapılmıştır.
Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarları ve Yöresel Lezzetler Festivallerine katılarak üyelerin temsili sağlanmıştır.
Üyelerimizin Mesleki sorunlarını çözmek için ilgili kamu kurum ve kuruluşları nezdinde sürekli temas halinde olunmakta ve tüm yasal prosedürler Genel merkezimizce izlenmektedir.
Özellikle üyelerimizi çok yakından ilgilendiren Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin istatistiki sınıflanması (NACE) çalışmalarında üyelerimizin lehine olumlu kazanımlar elde edilmiştir.
- Yemekmatik kartı kullanıma sunuldu. Yeni uygulama ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
Ülkemizde yaklaşık 25 yıldır kullanılan yabancı kaynaklı yemek kartlarının yüksek komisyon oranları nedeniyle mağdur olan esnafımızın kullanımı için 2015 yılında “GUSTO KART” adı altında bir yemek kartı çıkartma girişimlerimiz bizim dışımızda gelişen bazı nedenlerden dolayı sonuçsuz kalmıştır. Ancak “ yazar kasa, post cihazlarında öncü Türkiye’nin yerli ve milli yazılım firması İnfoteks ile bir anlaşma yoluna gittik. Yeni bir kart meydana getirdik, adını da “yemekmatik” olarak belirledik pilot il olarak da İzmir’i seçtik. Halkımızın kullanımına açtık. Binlerce kart basıldı. İzmir’deki tüm esnaf lokantalarına dağıtılacak ve önümüzdeki günlerde kamuoyuna tanıtılacak. Bu kartı kullanan iş yerleri aylık sadece 125 lira ödeme yapacak. Bunun dışında bir ödeme olmayacağı gibi komisyonsuz çalışacak. Esnafın yerli ve milli kartı olduğu için çok mutluyuz. Bakınız piyasadaki bütün yemek kartları Fransız menşeilidir. Bu kartlardan sağlanan komisyonlar yurt dışına gitmektedir. Bu kartı kullanarak tüm esnafımızın sorununa çare olmak istiyoruz.”
“ Yemekmatik”i önümüzdeki günlerde tüm Türkiye’de tanıtacağız. Bir firma size yüzde 10’luk bir indirim sağladığında siz kartınıza 100 lira yükleyeceksiniz ama 110 liralık yemek yiyeceksiniz. Onun dışında kampanyalar da yapılacak. Belli saatler arasında iskontolu satışlar yapılması da gündemimizde.
- Gıda israfının önlenmesi için yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir? Yerel yönetimlere tasarruf ve gıda israfın önüne geçilmesi için hangi tavsiyelerde bulunursunuz?Gıda israfı ne yazık ki sadece bizim değil tüm dünyanın sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.Bugün günde 4,9 milyon yılda1,7 milyar ekmek çöpe atılmaktadır. Türkiye’de yıllık gıda israfı 2,4 milyar lirayı bulmaktadır.Federasyonumuza bağlı odalarımızın üye esnafının bu alanda bilinçlenmesi ve gıda israfının önüne geçilmesi amacı ile TC. Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde yürütülen Gıda İsrafını Önleme ve Bilinçlendirme Projesine Federasyon olarak katkı ve katılım sağlamaktayız.Yerel Yönetimlerin de kendi yörelerinin özelliklerine göre çalışmalar yapmasının doğru olacağına inanmaktayız. Özellikle 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinde gıda israfının önüne geçilmesi için sistemin yeniden gözden geçirilmesinin yararlı olacağı kanaatindeyiz.
Ayrıca insan sağlığı için önemli olan Tuzun Azaltılması Projesi kapsamında Sağlık Bakanlığı ile ortak çalışmalarımız devam etmektedir. - Beşinci kez oda başkanı seçildiniz. Odanız ve Federasyon için 2018 yılı planlarınızdan bahseder misiniz?2018 yılı 5862 sayılı kanunla belirtilen kriterler kapsamında tüm meslek kuruluşlarının seçim yılıdır.Türkiye’de faaliyet gösteren 3025 oda genel kurullarını yaparak seçime gitmektedir. Federasyonumuza bağlı 104 oda dan biri olan İzmir Lokantacılar ve Gazinocular Esnaf Odası Başkanlığına üyelerimizin teveccühleri ile 5. Kez yeniden başkan seçildim. Halihazırda yürüttüğüm Federasyon Başkanlığı görevimin de bana yüklediği sorumluluk duygusu ile yürütmekteyim. 2018 ve daha sonraki yıllarda yasalar çerçevesinde görev ve sorumluluklarımızın bilinci içinde başta Türk Mutfağının temel taşı olan lokantacı esnafımızın ve diğer mutfak kollarının gerek ekonomik gerekse mesleki açıdan sorunlarının çözüldüğü ve sonuçlara ulaşıldığı bir dönem yaratmak için olanca gücümle çalışacağım.