Dominiç Belediye Başkanı: Sahvet ERTÜRK

Dominiç Belediye Başkanı: Sahvet ERTÜRK
  • Sayın başkanım öncelikle sizi yakından tanıyabilir miyiz?

Ben 20.07.1963, Domaniç doğumlu, evli, iki çocuk babasıyım. Öğrenimimi Kütahya’da tamamladım. 1988 yılında Domaniç Belediyesi’nde memur olarak işe başladım. 1989 yılında Kütahya Sosyal Güvenlik Kurumu’nda icra memuru olarak göreve başladım. 5 yıl servis sorumlusu olarak görev yaptım. 2012 yılında emekli olarak Antalya Çolaklı Sosyal Sigortalar Eğitim ve Dinlenme Tesisleri’nde 2 yıl tesis müdürü olarak görev yaptıktan sonra 2014 yılında yerel seçimlerde Domaniç Belediye Başkanlığı’na Milliyetçi Hareket Partisi’nden aday olarak Domaniç Belediye Başkanlığını kazanarak göreve başladım. 

  • Domaniç kültürel dokuya sahip bir ilçemiz. Bu tarihi dokuyu koruma amaçlı ve bölgeye turist çekmek için neler yapıyorsunuz?

600 yıl dünyaya hükmedecek olan Osmanlı Devleti’nin tohumları Domaniç’te yeşerdi. Orta Asya’dan Moğol istilası nedeniyle yurtlarını terk eden Kayı boyu, batıya doğru göç eder. Bu sırada Halep taraflarında Fırat nehrini geçerken Kayı boyunun beyi Süleyman Şah, atının ayağının tökezlemesiyle Fırat nehrinde boğulur. Caber kalesi civarına defnedilir. Geride eşi Hayme Ana ve oğulları Ertuğrul Gazi,  Sungur Tegin, Gündoğdu ve Dündar Alp kaldı. Ertuğrul Gazi ve Dündar Alp batıya doğru göç etmeye devam ettiler. Kayı boyu, Anadolu Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat döneminde Ankara’nın batısındaki Karacadağ’da yaşamaya başladılar. Sultan Alaaddin Keykubat’ın İznik İmparatorluğu üzerine yaptığı sefere katıldılar ve zafer elde ettiler. Selçuklu devleti gaza hukukuna göre; Domaniç’i yaylak, Söğüt’ü kışlak olarak Ertuğrul Gazi’ye yurtluk verdiler.

Türk kadınının öncüsü olan Hayme Hatun; Gündüz Alp’in eşi, Ertuğrul Gazi’nin annesi, yüce bir cihana hükmetmiş olan Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin ninesidir. Hayme; çadır demektir. Orta Asya’dan göç ederken eşi Gündüz Alp’in Fırat nehrinde boğularak hayatını kaybetmesi üzerine göç yolunda halkına öncülük etmesinden dolayı ‘Hayme’ söylemi süregelmiştir.  

Yine bir göç döneminde Hayme Ana hayatını kaybetmiştir. Vasiyeti üzerine Çarşamba yaylasına defnedilir. II. Abdülhamid döneminde, Çarşambalı bir köylü dedesinden yadigar kalan, ceylan derisi üzerine yazılmış bir belgeyi köye gelen heyete verir. Belgeyi okuyan kişi belgeyi padişaha iletir. Bunun üzerine II. Abdülhamid Han, buraya bilirkişi göndererek 1892 yılında Hayme Ana’nın kabri bulunur ve bugünkü türbesi yaptırılır.

Mustafa Kemal Atatürk’ün “Geleceği görebilmek için geçmişi bilmek, bir başka deyişle yarınları sadece bugünün değil, geçmişin üzerine de inşa etmek gerekir ki, bu da tarihi yaşatan ve unutturmayan müzelerle sağlanabilir” sözünden hareketle bir anlamda bizde Domaniç belediyesi olarak Domaniçliler’in de geçmişini geleceğimize taşıyan Domaniç Belediyesi Kültür Evi’ni Mart 2015’te bünyemize taşıdık. Kültür Evi sayesinde öğrencilerimiz geçmişini öğreniyor. Yetişkinlerimiz de burayı ziyaret ederek geçmişlerini yad ediyorlar. Kültür Evi sorumlusu arkadaşımız aracılığıyla özellikle dışarıdan tur ile gelen misafirlerimize rehberlik hizmeti sunuyoruz.  Aynı zamanda da tarihimizi anımsamak, farklı kültürleri tanımak için Kültür gezileri düzenliyoruz.

Bu yıl 658. Düzenlenecek olan Domaniç Yağlı Pehlivan Güreş etkinliğimizde Osmanlı’dan günümüze kadar devam eden ata sporumuzdur. Güreşlerimizde daha iyi hizmet sunabilmek açısından Yağlı Güreş Yapan Belediyeler Birliği’nde Etik komisyonda bizlerde yerimizi aldık.

Bölgeye turist çekmek adına ikincisini düzenleyeceğimiz Uluslararası Kültür ve Turizm Festivali’nin hazırlığı içersindeyiz.

  • İl, civar ve ilçe belediyeleriyle ve belediye başkanlarıyla kollektif çalışmalar yapıyor musunuz? Bunlardan bahseder misiniz?

Tabii ki, çevre belediyelerimizle kollektif çalışmalarımız oluyor. Çevre ilçelerimizde bulunan 7 belediye başkanları ile aylık istişare toplantıları düzenliyor. Elimizden geldiğince birbirimize destek oluyor, yardım ediyoruz. MHP Belediye Başkanları Belediyelerden sorumlu Genel Başkan yardımcımız Sadri DURMAZ beyle beraber sorunlarımızı aktardık. Belediye Başkanları olarak birlik ve beraberlik içerisinde davamızın ve milletimizin hizmetindeyiz. NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE 

  • Domaniç’e getirdiğiniz projelerinizden bahseder misiniz?

 “Evsel Nitelikli Atık Su Arıtma Tesisimiz 2011 yılında 10 bin kişilik olarak evsel nitelikli Atık Su Arıtma ihalesi yapılmış 2013 yılında geçici kabulü yapılmıştır. Ancak tesis eksikliklerinden dolayı çalıştırılamamıştır. İlçemize ait kanalizasyon Kalınharman mevkiinden Çiftlik ve Aksu deresine döküldüğü için çevre halkına rahatsızlık vermekteydi. Bizlerde buna seyirci kalamazdık. Göreve geldiğimizde bu tesisin çalıştırılması için girişimlerde bulunduk. Fakat maddi imkânsızlıklardan dolayı bir türlü faaliyete geçiremedik. Araştırmalarımız sonucu 2016 yılında Zafer Kalkınma Ajansının açmış olduğu ‘Sürdürülebilir Çevre Projesi’ kapsamında Hibe programına projemizi sunduk. Proje kabul görerek çoğu il ve ilçeleri de geride bırakarak %75 hibe olarak geçmiş bulunuyor ve bu günlere gelmiş bulunuyoruz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden izin belgesi almak için girişimlere başlandı. İzin sonucunda yapılacak analizlerle suyun hangi alanda kullanılacağına karar verilecektir. Bu tesisimizin yapımında emeği geçen kurum ve kuruluşlar ile personelimize katkılarından dolayı teşekkür eder ilçemize hayırlı olmasını dilerim. 

  1. Domaniç Belediyesi tarafından Domaniç’e 800 tonluk son sistem su deposu kurulacak.Domaniç Belediyesi ve İller Bankası işbirliği ile önümüzdeki yaz mevsiminde 800 tonluk su deposu kurulması için görüşmeler tamamlandı. Mevcutta şu anda 850 tonluk su deposu bulanan ilçemizin yeni yapılacak 800 tonluk depo ile mevcut su deposu 1650 ton kapasiteli olacak. Çalışmaların 2018 yılında tamamlanması planlanıyor. Eskişehir İller Bankası Müdürlüğü ekipleri önümüzdeki günlerde inceleme ekibi göndereceği belirtildi. İller bankasından onay alındıktan sonra % 50 hibe, % 50 devlet desteği ile hayata geçirmeyi planlıyoruz.
  2. GÜNEŞ ENERJİSİ PROJESİ
    360 KWE koruma gücü olan güneş enerjisi projesi tamamlandı. Yapılacak alan belirlendi. İller bankası ile görüşüldü. Kredi tahsis edildikten hemen sonra hayata geçirilecek projelerimiz arasında yerini alıyor.

3.  Yol düzenleme çalışmalarında 12500 m2 parke taşı, 2000 mt bordür, 2000 mt oluk kullanıldı. Yol çalışmalarında tüm cadde ve sokak aralıklarını beton bordür taşları ile döşedik. İki mahallemize çocuk oyun parkı ve dinlenme alanı yaparak tamamen kendi belediyemizin üretimi olan banklar yerleştirdik. Cumhuriyet mahallemizde kuruyan akasya ağacının yerine ıhlamur ağacı dikerek yine kendi üretimimiz olan bank yerleştirip çevre düzenlemesini gerçekleştirdik. Bu çalışmalar esnasında halkımıza verdiğimiz rahatsızlıklardan dolayı tekrar özür dilerken sabırlı olan herkese teşekkür ederim” dedi.

4.  Göreve başladığımız günden bu yana Domaniç Belediyemize makam aracı, iş makinası, komyonet hizmet aracı ve vidanjör gibi yeni araçlar kazandırdık.