Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı: Hasan Tahsin Usta
1-Sizi yakından tanıyabilir miyiz?
1959 Trabzon doğumluyum. Evli ve dört çocuk babasıyım. 30 yıldır Gaziosmanpaşa’da yaşıyorum. 1985 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra kentsel dönüşüm üzerine yüksek lisans eğitimi aldım. Mesleki kariyerimi imar ve kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili projelerde sürdürdüm. 1994 yılında ise yerel yönetimler eğitimi alarak siyasete yöneldim. Gaziosmanpaşa Belediyesi’nde çeşitli görevlerde bulunmamın ardından AK Parti’nin kurulmasıyla İstanbul İl Genel Meclisi AK Parti Grup Başkan Yardımcılığı görevini yürüttüm. Mesleki bilgim ve siyasi birikimimi Gaziosmanpaşa’ya daha üst düzeyde hizmet için değerlendirme adına Gaziosmanpaşa Belediye Başkanlığı’na talip oldum. Hamdolsun halkımız bizi bu göreve layık gördü ve 2014 yılında bu ilçeye başkan olarak hizmet etme onuruna eriştim. Gaziosmanpaşa’nın 30 yıldır geçirdiği sürece şahitlik eden biri olarak ilçemizin sıkıntılarını, vatandaşlarımızın beklentilerini çok iyi biliyorum. Bu doğrultuda göreve geldiğimiz günden beri Gaziosmanpaşalılarla el ele vererek ilçemizi geleceğe taşıma adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
2- Gaziosmanpaşa’da tüm Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir kentsel dönüşüm başlattınız. Ayrıntıları öğrenebilir miyiz?
Gaziosmanpaşa, yoğun ve çarpık kentleşmenin söz konusu olduğu bir ilçemiz. Dolayısıyla bizler, bu plansız yapılaşmayı ortadan kaldırarak şekilde “Güçlü Türkiye” vizyonuna yakışır bir kent inşa etmenin gayreti içerisindeyiz. Aynı zamanda coğrafya olarak depremlerin sıklıkla yaşandığı bir bölgede bulunuyoruz. Olası Marmara Depremi’nden önce mevcut yapı stoğumuzu deprem başta olmak üzere, tüm afetlere karşı güçlendirmek ve sağlıksız yapılar yerine sosyal donatıları ile kentsel yaşam standardı yüksek konutlar inşa etmek istiyoruz. Bu anlamda kentsel dönüşümü, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından kaçınılmaz bir süreç olarak görüyor ve bu sorumlulukla hareket ediyoruz.
Kentsel dönüşüm planımızı uygularken iki önemli kriteri göz önünde bulunduruyoruz. Birincisi, kentsel dönüşüm sürecini hak sahipleriyle uzlaşmacı ve rasyonel bir biçimde sürdürmek. Bir diğeri ise yerinde dönüşüm sağlayarak insanımıza oturdukları yerde daha modern konutlar ve yaşam alanları sunmak. Bu doğrultuda ilçemizin %38’ini kapsayacak şekilde kentsel dönüşüm çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda 5 bin konutun yapımı sürüyor. 2018 yılı içerisinde 5 bin konutun daha temelini atarak toplamda 10 bin konutu 2019 yılı itibariyle hak sahiplerine teslim edeceğiz. Projemizin tamamı 30 bin konutu kapsıyor.
Master plan çerçevesinde yürüttüğümüz, ilçemizin tamamını kapsayacak çalışmalarımız sürüyor. Hayata geçirdiğimiz konut projelerinin yanında ilçemize yeni yollar ve otoparklar da kazandırarak ulaşım sorununu ortadan kaldıracak önlemler alıyoruz. Aynı zamanda konut ürettiğimiz bölgelere sosyal donatı alanları, okullar, camiler, kültür merkezleri inşa ederek sosyo-kültürel gelişimi desteklemenin gayreti içerisindeyiz. Bizim kentsel dönüşüm yapmaktaki amacımız sadece binaları yenilemek değil geleceğe miras eserler bırakmak. Projelerimiz tamamlandığında Gaziosmanpaşa’nın 50 yıllık tüm donatı ihtiyaçlarını karşılamış olacağız. Son yapılan araştırmalarda ilçemizin en çok değer kazanan ve en çok tercih edilen ilçeler arasına girmesi de doğru yolda olduğumuz konusunda bize ilham veriyor.
3- Göreve başladığınız günden itibaren sosyal belediyecilik faaliyetlerine ağırlık verdiniz. Sizin için bu projelerden hangisi en önemliydi? Neden?
Belediyeciliğin, sadece yapılar inşa eden değil yaşamın her alanına dokunan ve insanımızın kalbine hitap eden bir anlayışla gerçekleştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu misyonla hayata geçirdiğimiz çok sayıda sosyal projeyi bir hizmetten öte, sorumluluk olarak da görüyoruz. Yaşam boyu hizmet anlayışıyla vatandaşlarımızın her anında yanında olmaya özen gösteriyoruz.
Sosyal belediyecilikte ulusal ve uluslararası alanda çok özel ödüllere layık görüldük. Umudun Çocukları Projemiz ile ülkemizde ilk kez uygulanan bir projeyi hayata geçirdik. Suça itilmiş gençlerimizi, meslek edindirerek istihdam yoluyla topluma kazandırdığımız projemizin ödülünü Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden almamız bizi daha da gururlandırdı. Bir diğer projemiz, “Kişiye Özel Belediyecilik” projemizle de toplumun tamamını kapsayan birçok hizmeti beraber sürdürüyoruz. Bu proje kapsamında ailelerimize ev ziyaretlerinde bulunuyoruz. Bu ziyaretlerde çocuklarımızın, gençlerimizin, ailelerimizin, yaşlılarımızın ve engellilerimizin ihtiyaçlarını belirleyerek bu ihtiyaçları karşılayacak sosyal yardımlarda bulunuyoruz. Kişiye Özel Belediyecilik Projemiz, Uluslararası Halkla İlişkiler Derneği (IPRA) tarafından Altın Küre Ödülü’ne layık görüldü. Ödüllerin bizi motive etmesinin yanında en büyük motivasyon kaynağımız yine halkımız oluyor. Onların hayır duaları bizi yeni hizmetler konusunda daha da teşvik ediyor.
4-Yerel yönetimde en çok sıkıntıya düştüğünüz nokta nedir?
Yerel yönetimlerle birlikte hükümetimizin de en çok uğraştığı konulardan biri maalesef ülkemiz içerisinde var olan ve belli provokatif çevrelerce kışkırtılan zihniyetler oluyor. Ülkemiz adına ne zaman hayırlı ve güzel bir iş yapılacak olsa toplumda karşılığı olmayan bu zihniyet ortaya çıkarak engellemeye çalışıyor. Bunu 3. Köprü, Havalimanı ve AKM inşa süreçlerinde de gördük. Asla başarılı olamayacaklarının farkında olan bu çevreler, Türkiye’nin emin adımlarla 2023 Hedefleri’ne yürüdüğü bu yolda milletimizin engin ferasetinin önüne hiçbir dönem geçmeyi başaramamışlardır. Bizler de yerel yönetimler olarak kentsel dönüşüm süreçlerinde veya farklı projelerimizde bu çevrelerin girişimleriyle karşılaşıyoruz. Ancak yasal süreci uzatmanın ötesine geçemeyerek milletimize hizmet etme ve faydalı işler yapma yolumuzdan bizi geri koyamıyorlar.
5- Bir öz eleştiri yapmanız gerekirse göreve başladığınızdan bu yana gerçekleştiremediğiniz bir proje oldu mu? Gerçekleşmeme sebebini okuyucularımızla paylaşır mısınız?
Semt Meydanı ve Spor Kompleksi projemizle Gaziosmanpașa’mızın kalbi olan Gaziosmanpașa Meydanı’nda düzenlemeye gittik. Burada eski stadyumun yerine ilçemizin ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte spor tesislerinin ve yeşil alanların yer aldığı bir projeyi uygulamaya koyduk. Bir diğer çalışmamız ise Spor Vadisi Projesi. Yine vatandaşlarımıza ferah yaşam alanları ve spor alanları sunacağımız bu projeyle ilgili de çalışmalarımız sürüyor. Bu iki projemiz de çok detaylı ve geniş kapsamlı çalışmalar olduğu için yapım aşamaları biraz daha uzun sürüyor. Ancak karşılaştığımız zorlukları aşarak vatandaşlarımızın da destekleriyle projelerimizi gerçekleştirme yönünde çalışmalarımız sürüyor.
6- Türkiye’deki belediyecilik anlayışıyla Avrupa’yı kıyaslarsak, sizce hangi konularda üstünüz? Hangi konularda geri kaldık?
Bundan yıllar önce Avrupa’nın çok gerisinde olduğumuz söylenirdi. Özellikle yerel yönetimler anlamında birçok hizmette çağın gerisinde kaldığımız gerçeğini görüyorduk. Ancak mevcut iktidarımızın göreve geldiği 2002 yılından beri hem idari hem de yerel yönetimlerde çok önemli bir vizyon geliştirildi. Cumhurbaşkanımızın gösterdiği gayretlerle başlayan imar faaliyetleri ve kentsel dönüşüm çalışmaları sayesinde daha modern bir şehirleşmenin temelleri atıldı. Ulaşımda; giderek genişleyen metro ağımız ve yeni yollarımız, sağlıkta; ileri teknolojiyle hizmet vererek sayısı ve niteliği artan tesislerimiz, sosyal belediyecilik anlamında yaptığımız kişiye özel çalışmalarımız ve sporda, sanatta gerçekleştirdiğimiz özel projelerle çağın gereksinimlerine uygun projeler üretmeye devam ediyoruz. Ancak kat edeceğimiz yol uzun ve biz de bu yolda ilçemizi çağdaş seviyeye ulaştıracak hizmetler sunmayı sürdürüyoruz.
7- Sizin eklemek istedikleriniz…
Ben ve ekibim bütün çalışmalarımızı halkımızın sağladığı destek ve motivasyonla gerçekleştiriyoruz. Bu kutsal görevi layığıyla yerine getirme yolunda bundan sonraki süreçte de var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz. Gaziosmanpaşalılarla birlikte ilçemiz adına çok daha güzel hizmetlere imza atacağımızın bilinmesini isterim. Tüm vatandaşlarımızı saygıyla ve sevgiyle selamlıyorum.