Amasya Belediye Başkanı: Cafer Özdemir
Yeni yatırımlar, kentsel dönüşüm ve projelerle vizyonunu yenileyen, marka kent çalışmalarına ağırlık veren Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, göreve geldiği üç yıllık süre içerisinde yapılan çalışmaları Belediye Türk Dergisine anlattı.
Cafer Özdemir kimdir?
Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, 1967 yılında Yozgat Yerköy’de doğdu. İlkokulu köyümde tamamladıktan sonra devlet parasız yatılı öğretmen okulu sınavlarını kazanarak Manisa Salihli Lisesi’ne kayıt yaptırdı. 1985 yılında mezun oldu. 1986 yılında Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü’ne girdi ve 1990 yılında bitirdi. 1988 yılında henüz öğrenciyken Amasya’da arkadaşlarıyla beraber bir Harita Mühendislik Firması kurarak Amasya’ya yerleşti İki yıl sonra da bağımsız bir mühendislik şirketi kurarak başta Amasya merkez olmak üzere Merzifon, Suluova, Taşova, Göynücek gibi ilçe belediyeleri yanında bir çok belde belediyesine imar ve şehircilik konularında danışmanlık hizmeti verdi. 2003 yılında AK Parti yönetim kurulu üyesi olarak siyasete atıldı. AK Parti Amasya İl Başkan Yardımcılığı yaptı. 2004 yılında mahalli idareler seçiminde birinci sıradan Amasya Belediyesi Meclis Üyesi seçilip ve 1 Aralık 2008 tarihine kadar Amasya Belediye Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdü. Bu tarihte görevinden istifa ederek Belediye Başkanlığı’na aday oldu. 29 Mart 2009 Mahalli İdareler Seçiminde Amasya Merkezdeki oyların % 40,12 sini alarak Amasya Belediye Başkanlığı’na seçildi. 2014 yılında yapılan Mahalli İdareler seçiminde tekrar aday oldum ve 2. Defa Amasya Belediye Başkanı seçildi.
Belediye Başkan Yardımcılığı görevinden istifa ettiniz ve aday oldunuz. Amasyalılara bulunduğunuz vaatlerin ne kadarını gerçekleştirebildiniz? 8 yılda gerçekleşen projelerden hangisi sizin için çok özeldi?
Amasya için birlikte Amasya halkına, huzuru, mutluluğu ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için birlikte yapacağımıza söz vermiştim ve bunun arkasındayım. Amasyalıda bana son derece güven duyuyor. Benim yanımda olduklarını hissediyorum. Seçildiğimiz andan itibaren sorunlarımızı, problemlerimizi, önceliklerimizi belirledik. Gerek kendi partimizdeki gerekse muhalefet partilerde belediye meclis üyesi arkadaşlarımız çalışmalarımıza her zaman olumlu katkılar sağlıyorlar ve çalışmalarımızı işbirliği içerisinde, ekip ruhu içerisinde yapıyoruz. Şeffaf yönetim anlayışı ile berrak bir politika izliyor. Amasya’ya büyük projeler kazandırıyoruz. Amasya için düşünüyor ve hayal ediyoruz. Sizlerde Amasya için düşünün ve hayal edin. Bizler Tarihi Amasya adına büyük projeleri hayata geçirecek güç ve cesarete sahibiz. Bizler güç ve cesaretimizi Amasya’ya hizmet etme aşkından alıyoruz.
ÖNDER BELEDİYE OLMAK İSTİYORUZ
Medeniyetlerin buluşma noktası Amasya’ya karşı tarihi sorumluluğumuzun gereğini yerine getirerek şehrin yaşam kalitesini artırma, özgün kimliğini pekiştirme ve saygın bir dünya şehri haline gelmesine katkı sağlama adına; yerel hizmetleri adaletli, kaliteli, gelişime açık, verimli ve etkili bir yönetim anlayışı ile sunarak, Türkiye’nin görünen yüzü ve dünyaya açılan penceresi olan Amasya’yı eşsiz mirasına sahip çıkarak, yaşam kalitesi yüksek, sürdürülebilir bir dünya şehri yapan öncü ve önder belediye olmak istiyoruz.
KENTSEL DÖNÜŞÜME ÖNEMVERİYORUZ
Amasya’nın tarihi dokusunu bozmadan üzerine yapmış olduğumuz şehircilik planları kentsel dönüşüme yön verecek. Kentin geleceği için ortak akılla yol almak amacıyla yola çıktık. Amasya
eski bir şehir. Hedefimiz tarihi Amasya’da çarpık yapılaşmanın önünü keserek, planlı bir yapılaşmanın şehre hakim olmasını sağlamak, depreme dayanıklı bir yerleşim oluşturmaktır. Bu konuda vatandaşın taleplerini de dinliyoruz.
“Tarihi yapı içerisinde modern bir şehir ortaya çıkaracağız”. Tarihi doku içinde tarihi mimari mirasın belgelenmesi, yapı envanteri çalışmaları, kentsel donatı alanları ve kentsel mobilya
tasarımlarının yanı sıra kentsel dönüşüm envanteri çıkarıyoruz. Kentsel dönüşüme önem veriyoruz. Kentsel dönüşüm projesinde hızlı harekete geçmeliyiz ve tarihi dokumuzu bozmadan çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Vatandaşı mağdur etmeden Amasya’nın yaşanabilir bir kent olması için çalışacağız. Laf üretmiyoruz. İş üretiyoruz. Hizmet ediyoruz.
Yapılacak çalışmalarla Amasya’nın marka haline gelecek. Bunun başarısı sadece Belediyenin değil, Amasya’nın başarısı olacak. Amasya belediyesinin diğer belediyelerden farklı olarak, Türkiye içinde model teşkil edebilecek bir şehircilik ve kentsel tasarım ve dönüşüm arayışı içinde oluşu açısından önem taşımaktadır. Amacımız; çevreye duyarlı ve afetlere karşı dayanıklı Amasya’yı sağlıklı insan yerleşimleri ve sağlıklı şehirlerin nasıl yapılacağı üzerine araştırma yaprak, doğayı tehdit etmeyen, doğanın tehdit etmediği yerleşim alanlarını halkımızın yaşamına sunmak istiyoruz.
“Başkan mahallemizde” projesinden bahseder misiniz?
Tarihi kentin gerçek sahibi halkımızla “Başkan Mahallemizde” projesi kapsamında bugüne kadar Amasya’da tüm mahalleleri gezdik, Amasyalılar ile bir araya geldik. Sıkıntılarını dinledik, beraber çözüm ürettik. Bundan sonraki süreçte de her zaman Amasyalıların yanında olmaya devam edeceğiz.
Amasya’yı birlikte hep daha ileriye taşıyacağız.
Belediyecilik kavramı size neyi ifade ediyor?
Belediyecilik çöp toplamak, yol yapmak, suyun düzgün akışını sağlamak değil, sosyal anlamda da gelişmeyi sağlamaktır. Tüm dünyada belediyeler sosyalleşme içindedir. Amasya’nın coğrafi yapısı çok zor, burada hizmet etmek daha da zor. Hepimiz farklı mahallelerde oturuyoruz. O mahallelerin sıkıntılarını görüyoruz. Oradaki yaşam koşullarını görüyoruz. Hiçbir zaman belediye başkanı üstlenmiş olduğu sorumluluğu için bir mazeret üretmemeli. Yapabildiklerini en iyi şekilde, en ihtiyaç olan bölgeden, en ihtiyaç olmayan bölgeye kadar bu hizmetleri götürmektir.
Amasya, ülkemizin tarihi dokusuyla öne çıkan, şehzadelerin yetiştiği bir şehir. Okuyucularımıza Amasya’yı anlatır mısınız?
7.500 yıllık tarih ve kültür birikimine sahip nadide bir kent olan Amasya, tanık olduğu binlerce yıllık süreyle, geçmişi geleceğe taşıyan sayısız değerlerin saklandığı bir kültür hazinesidir. Böylesine uzun soluklu bir tarihi olan Amasya, bu zaman zarfında birçok sanatçı ve sanat eserini bağrından çıkarmıştır. Amasya Belediyesi olarak, hem kültür ve sanat kenti olan Amasya’nın bu özelliğini vurgulamak, hem de bestecileri yeni eserler üretmeye teşvik ederek Türk Sanat Müziği repertuarına yeni eserler kazandırmak amacıyla “Altın Elma TSM Beste Yarışması” adıyla bir yarışma düzenlemekteyiz. Halka açık olan yarışma finali, sanat çevreleri tarafından büyük beğeni toplamakta, final konseri TRT Müzik Kanalı’ndan canlı olarak yayınlanmaktadır. Her sene gerçekleştirilen sanatı ve sanatçıyı teşvik amaçlı Karikatür, Şiir ve Fotoğraf yarışmalarında sanatı ve sanatçıyı destekleme prensibiyle 6 yıldır gayret sarf edilmektedir.
Tamamlanan ve hizmete başlayan projeleriniz nelerdir?
-Yaş Sebze ve Meyve Hali
-Kültür Merkezi
-Modern Otogar
-Kapalı Pazar Yeri
-AB destekli Katı Atık Bertaraf Tesisleri
-Çöpten Elektrik Elde Etme
-AB destekli Sıvı Atık Tesisi
-Kent Meydanı (Lise yıkılarak yerine yapıldı)
-Alternatif Yollar: Kurşunlu – İhsaniye Mahallesi ile Memidede Mezarlığı- Gökmedrese – Çakallar mevkilerinde alternatif yollar açılıp şehir içi trafik akışında rahatlamalar sağlandı.
Tarihi dokuya duyarlılık ve korumacılık: Bedesten önündeki iş merkezinin yıkımı, Bimarhane çevre düzenlemesi. Cadde ve sokakların nostaljik küp taş ile döşetilmesi
-Müzeler: Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Müzesi, Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi
-Kültür Evleri: 13 adet
-Sokak Hayvanlarını Rehabilitasyonu ve Hayvan Barınağı
-Hayatcan: İhtiyaç sahiplerine gıda ve eşya yardımı
Engelleri ortadan kaldırıyoruz: Engellilerin faaliyet gösterdikleri çok sayıdaki dernekleri bir çatı altında topladık. Faaliyetlerinde birlik bütünlük içinde sürdürmelerine imkan veren “Engelsiz Park” yapıp hizmetlerine sunuldu.
7 bin yılda 5 köprü, 7 yılda 5 köprü
Amasya’nın tarihi geçmişi ile paralel giden hizmet anlayışımızda şehrin iki yakası birleştirilmektedir. Geçtiğimiz yıllarda halkımızın istifadesine sunduğumuz köprü sayımız adeta şehir tarihi ile yarışmaktadır. Bu köprü zincirimize yenilerini eklemekten ayrı bir gurur duyuyoruz. Akbilek ile Hacılarmeydanı mahallerini birbirine bağlayacak yeni köprümüz de bunlardan biridir. Bu köprü ile dönemimizde Fatih, Ferhat, Yörgüçpaşa, Akbilek ve Şirin Köprü olmak üzere Yeşilırmak üzerine 5 köprü hizmete sokulmuştur.
Devam eden projeleri öğrenebilir miyiz?
Yeşilırmak Şişirme Projesi: Yeşilırmak’ın önünün boğulup şişirme ve yapay şelale projesi Yüksek Anıtlar Kurulu’ndan onay aldı. Belediye Başkanlığımız tarafından hazırlattırılan “Yeşilırmak Şişirme Projesi” tamamlandığı zaman uzun yıllardan beri bir hayal olarak değerlendirilen düşünceler gerçekleştirilmiş olacak. Eski Adliye önünde yerleştirilecek olan şişirilebilir kauçuk bent İstasyon Köprüsü’ne kadar olan ırmak seviyesini aynı düzeyde tutacak ve durgunlaştıracak. Durgunlaştırılan ve akı debisi kontrol altına alınan su üzerinde turistik amaçlı kayıklar Yeşilırmak üzerinde tur düzenleyebilecekler. Irmak kenarının 150 metrelik bölümünde karşılıklı seyir terasları, tarihi dokuya uygun seyir kuleleri, dinlenme mekânları ve gezi yolları hazırlanacak. Şişirilen ırmak suyundan aynı zamanda elektrik enerjisi de elde edilecek. Yüksek Anıtlar Kurulu’nun onayından geçen projeye 2015 yılında başlanıldı ve iki yıl içerisinde tamamlanacak.
Ferhat Geçit Tüneli: Amasya’nın çılgın projesi olarak adlandırılan Ferhat Tüneli’nde sona gelindi. Amasya’da 970 metre uzunluğundaki Ferhat Tüneli’nde % 98’lik bölümü tamamlandı. Havalandırma, su kanalları ve yönlendirmeler gibi içyapı çalışmaları sürdürülmektedir. Projenin bitirilmesiyle şehir içi trafiğinin rahatlayacağını Amasya Belediyesi tarafından yaptırılan 970 metre uzunluğundaki Ferhat Tüneli projesinin maliyetinin 21 milyon 300 bin liraya mal olacak.
Yeni yaplacak olan teleferik hakkında bilgi alabilir miyiz?
İki ayrı bölümde gerçekleştirilecek olan sistemin ilki Kumacık Hamamı önünden Kaleye tırmanış 899 metre mesafede 10 kişi alabilecek 11 kabin gidiş yapacak ve Saatte 1000 kişi taşıma kapasitesine sahip. Yaklaşık 900 metre mesafeyi 2 dakika 34 saniye de tamamlayacak. İkinci Bölüm Kumacık Hamamı önünden Ferhat Tepesi’ne tırmanış mesafesi 2187 metrede 25 kabin çalışacak. Bu mesafe 6 dakika 17 saniyede tamamlanacak.